Drugi nabór na dofinansowanie do 90% przeznaczone na unowocześnienie lub rozszerzenie działalności MŚP z branż szczególnie dotkniętych przez pandemię | KPO
Kto może ubiegać się o dotację:
mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa z sektora HoReCa, turystyka lub kultura, które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 20% liczony rok do roku. Wnioskodawca na dzień złożenia wniosku musi prowadzić działalność gospodarczą w sektorze HoReCa, turystyka lub kultura oraz potwierdzić, że na dzień 31 grudnia 2019 lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadził działalność gospodarczą w sektorze (HoReCa), turystyka, kultura.
Uwaga! Zmieniono kryterium – 20% (aktualizacja 1.08)
W tym:
- restauracje, puby, bary, kawiarnie, stołówki, kantyny
- hotele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe, bazy noclegowe
- cukiernie, pizzerie
- firmy cateringowe, zakłady produkcji żywności
- stacjonarne i mobilne (foodtruck) punkty gastronomiczne z burgerami, kebabami etc.
- zakłady produkcji sprzętów, akcesoriów, tekstyliów i innych produktów wykorzystywanych w branży
Poziom dofinansowania:
do 90% kosztów netto inwestycji
Nabór wniosków:
przedłużono do 31 października 2024 r.
Cel finansowania:
Wsparcie działań inwestycyjnych realizowanych przez mikro przedsiębiorców, małych lub średnich, prowadzących działalność w sektorze HoReCa, turystyka, kultura, dotkniętych pandemią
Na co można przeznaczyć dofinansowanie:
Przedmiotem wsparcia są projekty mające na celu rozwój prowadzonej działalności lub zmianę dotychczasowego modelu biznesowego, obejmujące przede wszystkim:
- inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. na roboty budowlane, budowę nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług,
- inwestycje związane z zieloną transformacją,
- inwestycje we wdrażanie rozwiązań z zakresu energii odnawialnej,
- inwestycje związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa,
- podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników,
- usługi rozwojowe w tym np.: opracowanie studium wykonalności, zmiany modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych w związku z rozszerzeniem lub unowocześnieniem działalności przedsiębiorstwa
Wsparcie na realizację przedsięwzięcia MŚP jest udzielane w ramach pomocy de minimis. Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 000 PLN
Minimalna kwota dofinansowania:
50 000 PLN
Maksymalna kwota dofinansowania:
540 000 PLN
Kluczowe kryteria:
- spadek obrotów w wysokości co najmniej 30% w 2020 lub 2021 roku liczonych rok do roku, w porównaniu z 2019 lub 2020 r.
- w przypadku gdy, przedsiębiorca zawiesił działalność przez co najmniej 6 miesięcy w 2020 r., spadek obrotów w 2021 r. jest porównywany do 2019 r.
- rozpoczęcie projektu nie może mieć miejsca przed dniem złożenia wniosku
- okres realizacji projektu nie może przekroczyć 12 kolejnych miesięcy od daty rozpoczęcia i musi zakończyć się najpóźniej 31 stycznia 2026 r.
Lista 7 kluczowych zmian regulaminowych w drugim naborze:
- od 1 sierpnia br. (po zamkniętej rundzie wniosków składanych do 31 lipca) firma ubiegająca się o wsparcie ma obowiązek wykazania spadku obrotów w latach 2020–2021, wynoszącego co najmniej 20% (nie 30%), liczonych rok do roku
- zrezygnowano z obowiązkowego spełnienia przez wnioskodawcę warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności w ramach sektora HoReCa, turystyka, kultura -wystarczający jest kod PKD wpisany w KRS albo w CEiDG w dodatkowej działalności
- przeniesiono obowiązek przedkładania dokumentów potwierdzających dokonanie wpisu do obowiązkowych rejestrów/ewidencji do właściwych organizacji w związku z prowadzoną działalnością na etap przed podpisaniem umowy o udzielenie wsparcia
- zrezygnowano na etapie składania wniosków z obowiązku załączania dokumentów/uprawnień/pozwoleń dotyczących realizacji przedsięwzięcia MŚP. Obowiązek przesłania niezbędnych praw i pozwoleń na realizację przedsięwzięcia został przeniesiony na etap podpisania umowy w przypadku, gdy wnioskodawca we wniosku zadeklaruje, że takie pozwolenia są konieczne.
- wprowadzono dodatkowe kryterium „Przedsięwzięcie MŚP realizowane będzie w ramach działalności HoReCa, turystyka lub kultura”. Kryterium to pozwala uzyskać większe szanse na dofinansowanie przedsiębiorcom, którzy w odpowiednich okresach realizacji swojej działalności posiadali i posiadają przeważający kod PKD w branży. Przedsiębiorcy, którzy działają z kodami PKD dodatkowymi dla branży, mają jednak możliwość skutecznego uzyskania dofinansowania.
- w „Przewodniku kwalifikowalności wydatków” doprecyzowano definicję środka transportu rozumianego jako pojazdy samochodowe.
- poprawiono oświadczenie o wyrażeniu zgody na doręczenie przez operatora korespondencji drogą elektroniczną w taki sposób, by zapisy oświadczenia były zgodne z informacjami zawartymi we wniosku o wsparcie.
Zainteresowała Cię ta dotacja?
Z chęcią porozmawiamy o Twoim projekcie!
Zakres branż objętych wsparciem w określonych kodach Polskiej Klasyfikacji Działalności:
- Dział 55 – ZAKWATEROWANIE (55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania, 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, 30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe;
- Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM (56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne, 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna, 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów;
- Dział 59 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z PRODUKCJĄ FILMÓW, NAGRAŃ WIDEO, PROGRAMÓW TELEWIZYJNYCH, NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH (59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów);
- Dział 77 – WYNAJEM I DZIERŻAWA (77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego, 77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego, 35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego;
- Dział 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI, POŚREDNIKÓW I AGENTÓW TURYSTYCZNYCH ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE REZERWACJI I DZIAŁALNOŚCI Z NIĄ ZWIĄZANE (79.11.A Działalność agentów turystycznych, 11.B Działalność pośredników turystycznych, 79.12.Z Działalność organizatorów turystyki, 79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, 79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej, 79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana);
- Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ (82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów);
- Dział 85 – EDUKACJA (85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych);
- Dział 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK, ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ (91.02.Z Działalność muzeów, 03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych, 91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody, 96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej).